NewsLetters - email:   

:: Γυναικολογία ::

Γυναικολογία

Γυναικολογία


Εξάχνωση Ενδομητρίου
Αποτελεί εναλλακτική επιλογή αντί της υστερεκτομής. 
 Πρόκειται για αφαίρεση ή καταστροφή του ιστού που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή του ενδομητρίου.

Η διαδικασία αυτή επιλέγεται συχνά όταν έχουν αποτύχει οι φαρμακευτικές μέθοδοι ή εάν η γυναίκα δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε άλλη θεραπεία.

Πολλοί γιατροί προτείνουν σε γυναίκες με υπερβολική ή παρατεταμένη αιμορραγία την υστερεκτομή ως θεραπευτική λύση. Η εξάχνωση (ή απόξεση) του ενδομητρίου ενδείκνυται όταν το μέγεθος της μήτρας είναι φυσιολογικό ή ελαφρά μόνο αυξημένο. Δεν ενδείκνυται όταν η μήτρα είναι διογκωμένη και έχει πολλαπλά ινομυώματα ή όταν υπάρχει υποψία καρκίνου.

Η εξάχνωση μπορεί να γίνει με χειρουργικό υστεροσκόπιο (μικρό τηλεσκόπιο) που έχει ειδικό αυλό μέσα από τον οποίο διέρχεται ειδική συσκευή που λέγεται ξέστρο ή όργανο με οπτική ίνα laser, τα οποία χρησιμοποιεί ο χειρουργός για να απομακρύνει μηχανικά ή να καταλύσει (δηλαδή να καταστρέψει με την ενέργεια του laser) το ενδομήτριο. Σήμερα διατίθενται κι άλλες συσκευές που εισέρχονται στην κοιλότητα της μήτρας για να καταστρέψουν το ενδομήτριο, όπως είναι η εξάχνωση με θερμικό μπαλόνι ή με ραδιοσυχνότητες, η συσκευή Novasure, και η υδροθερμική κατάλυση. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από την προτίμηση, τη δεξιότητα και την εμπειρία του χειρουργού. Αυτές οι επεμβάσεις έχουν ποσοστό επιτυχίας 80%.

Μερικές από αυτές τις μεθόδους μπορούν να εφαρμοστούν σε εξωτερικό ιατρείο (δεν απαιτείται εισαγωγή σε νοσοκομείο), ενώ άλλες απαιτούν γενική αναισθησία.

Αν σας έχουν συμβουλεύσει να υποβληθείτε σε εξάχνωση ενδομητρίου και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τις διάφορες μεθόδους, τα ποσοστά επιτυχίας και τις επιπλοκές κάθε μεθόδου, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Θα λάβετε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε τεχνική και τις επιπλοκές της, που θα είναι βασισμένες στη σχετική ιατρική βιβλιογραφία και θα αφορούν ειδικά το πρόβλημά σας. Οι πληροφορίες αυτές θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία σε αυτό το ιατρικό πεδίο.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Πηγή: Χανδακάς Στέφανος, Γυναικολόγος/www.drchandakas.grΤεστ ΠΑΠ και Κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση συνιστάται συνήθως σε γυναίκες με παθολογικό τεστ-ΠΑΠ.
Οι HPV μολύνουν τις γυναίκες πολύ συχνά. Συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα. Προκαλούν φλεγμονές στο αιδοίο, τον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας και στον πρωκτό, οι οποίες καταστέλλονται από το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως μέσα σε μια διετία. Από το σύνολο των γυναικών που θα μολυνθούν, σε ένα μικρό ποσοστό θα εμφανιστούν οξυτενή κονδυλώματα (συχνότητα 1-3% στο γενικό πληθυσμό). Λιγότερες γυναίκες θα εμφανίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις στο κατώτερο γεννητικό σύστημα (0,5-1%) και ακόμη λιγότερες θα εμφανίσουν καρκίνο (η πιθανότητα για καρκίνο τραχήλου μήτρας είναι 1:400). Ποιες αλλοιώσεις πρέπει να θεραπεύονται; Τα οξυτενή κονδυλώματα, Οι αλλοιώσεις που λέγονται υψηλού βαθμού (είναι γνωστές διεθνώς ως CIN3, VIN3, VAIN3 κλπ) και φυσικά Οι καρκίνοι Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για τους HPV, όπως δεν υπάρχει και για κανένα ιό. Οι απλές παροδικές φλεγμονές από τους HPV δεν κρίνεται σκόπιμο να θεραπεύονται. Όμως, όλες οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για να εντοπίζονται τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Εξυπακούεται ότι εάν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις αφαιρεθούν δεν θα προκύψει διηθητικός καρκίνος. Θεραπεία με Laser διοξειδίου του άνθρακα εφαρμόζεται στα οξυτενή κονδυλώματα, και σε προκαρκινικές αλλοιώσεις τραχήλου, κόλπου και πρωκτού. LEEP ονομάζεται διεθνώς η επέμβαση για την αφαίρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων από τον τράχηλο της μήτρας (HSIL, CIN2/3). Είναι, σήμερα, η πιο δημοφιλής μέθοδος θεραπείας. Ολόκληρη η περιοχή με τις προκαρκινικές αλλοιώσεις (που ονομάζεται ζώνη μετάπλασης) αφαιρείται με τη βοήθεια αγκύλης (loop), μέσα από την οποία περνά υψίσυχνο εναλλασσόμενο ρεύμα.

Διαβαστε περισσότερα στο mortakis.hpvinfocenter.gr/index.php/more-articles/yparxei-therapeia-gia-tous-hpv-kai-ta-nosimata-pou-prokaloun © Μορτάκης Αλέξανδρος
Πρόκειται για διαγνωστική μέθοδο που χρησιμοποιείται σε τακτική βάση για την πρώιμη ανίχνευση παθολογικών κυτταρικών αλλοιώσεων, καρκίνου του τραχήλου και άλλων προβλημάτων.

Το κολποσκόπιο είναι ένα σύστημα διοπτρών (μεγεθυντικών φακών, σαν κιάλια) πάνω σε βάση που προσαρμόζεται στην κατάλληλη θέση έτσι ώστε να είναι δυνατή η λεπτομερέστερη εξέταση του τραχήλου. Είναι δυνατή η λήψη μικρού τεμαχίου ιστού από τον τράχηλο για εξέταση στο μικροσκόπιο. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης επιτρέπει στο γιατρό να κάνει ακριβή διάγνωση και να προγραμματίσει την καταλληλότερη θεραπεία. Εάν βρεθούν καρκινικά κύτταρα, εφαρμόζεται η κατάλληλη θεραπεία και σχεδόν πάντα επιτυγχάνεται ίαση. Η κολποσκόπηση εφαρμόζεται συνήθως σε εξωτερικό ιατρείο, δεν απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Οι θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να εφαρμοστούν με την κολποσκόπηση είναι η θεραπεία με laser, η κρυοπηξία, ο καυτηριασμός, η βιοψία βρόχου (loop LLETZ) και η κωνοειδής εκτομή.

Αν είχατε παθολογικό τεστ-ΠΑΠ ή σας έχουν υποδείξει να υποβληθείτε σε κολποσκόπηση και επιθυμείτε να μάθετε πιο αναλυτικές πληροφορίες για το πρόβλημα που έχετε και το ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το δομημένο και εμπιστευτικό ερωτηματολόγιο. Μετά από αυτό, θα λάβετε αναλυτικές και βασισμένες σε ιατρικές μελέτες πληροφορίες που αφορούν ειδικά το ερώτημά σας και θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία σε αυτό το ιατρικό πεδίο.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Πηγή: Χανδακάς Στέφανος, Γυναικολόγος/www.drchandakas.gr


Κονδυλώματα - Ιός HPV
Ο Ιός HPV είναι από τα συχνότερα αίτια σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης.
Οι HPV μολύνουν τις γυναίκες πολύ συχνά. Συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα. Προκαλούν φλεγμονές στο αιδοίο, τον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας και στον πρωκτό, οι οποίες καταστέλλονται από το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως μέσα σε μια διετία. Από το σύνολο των γυναικών που θα μολυνθούν, σε ένα μικρό ποσοστό θα εμφανιστούν οξυτενή κονδυλώματα (συχνότητα 1-3% στο γενικό πληθυσμό).

Λιγότερες γυναίκες θα εμφανίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις στο κατώτερο γεννητικό σύστημα (0,5-1%) και ακόμη λιγότερες θα εμφανίσουν καρκίνο (η πιθανότητα για καρκίνο τραχήλου μήτρας είναι 1:400). Ποιες αλλοιώσεις πρέπει να θεραπεύονται; Τα οξυτενή κονδυλώματα, Οι αλλοιώσεις που λέγονται υψηλού βαθμού (είναι γνωστές διεθνώς ως CIN3, VIN3, VAIN3 κλπ) και φυσικά Οι καρκίνοι.

Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για τους HPV, όπως δεν υπάρχει και για κανένα ιό. Οι απλές παροδικές φλεγμονές από τους HPV δεν κρίνεται σκόπιμο να θεραπεύονται. Όμως, όλες οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για να εντοπίζονται τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Εξυπακούεται ότι εάν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις αφαιρεθούν δεν θα προκύψει διηθητικός καρκίνος.

Θεραπεία με Laser διοξειδίου του άνθρακα εφαρμόζεται στα οξυτενή κονδυλώματα, και σε προκαρκινικές αλλοιώσεις τραχήλου, κόλπου και πρωκτού. LEEP ονομάζεται διεθνώς η επέμβαση για την αφαίρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων από τον τράχηλο της μήτρας (HSIL, CIN2/3). Είναι, σήμερα, η πιο δημοφιλής μέθοδος θεραπείας. Ολόκληρη η περιοχή με τις προκαρκινικές αλλοιώσεις (που ονομάζεται ζώνη μετάπλασης) αφαιρείται με τη βοήθεια αγκύλης (loop), μέσα από την οποία περνά υψίσυχνο εναλλασσόμενο ρεύμα.


Πηγή: Μορτάκης Αλέξανδρος, Γυναικολόγος/www.mortakis.hpvinfocenter.gr
λοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον HPV δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Η υψηλού κινδύνου λοίμωξη από HPV μπορεί να προκαλέσει παθολογικές αλλοιώσεις στο τραχηλικό επίχρισμα του τεστ-ΠΑΠ και να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού ή του πέους.

Η χαμηλού κινδύνου λοίμωξη από HPV μπορεί να προκαλέσει παθολογικές αλλοιώσεις στο τραχηλικό επίχρισμα του τεστ-ΠΑΠ ή γεννητικά κονδυλώματα.

Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι μαλακές, υγρές βλάβες που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μερικές εβδομάδες ή μήνες μετά τη μόλυνση. Μπορεί να είναι μεμονωμένα ή πολλαπλά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν λοίμωξη από HPV στα γεννητικά όργανα χωρίς κονδυλώματα. Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι ιδιαίτερα μολυσματικά και μεταδίδονται κατά τη στοματική, κολπική και πρωκτική σεξουαλική επαφή με σύντροφο που έχει ήδη μολυνθεί. Είναι συχνότερα στις γυναίκες και μπορεί να βρίσκονται στο αιδοίο, μέσα στον κόλπο, στο στόμιο του τραχήλου της μήτρας ή στον πρωκτό. Στους άνδρες, μπορεί να εντοπίζονται στη βάλανο του πέους, στο σώμα του πέους, στο όσχεο ή γύρω από τον πρωκτό.

Η διάγνωση γίνεται με επισκόπηση της ζημιάς από γυναικολόγο. Στις γυναίκες πρέπει επιπλέον να εξετάζεται ο τράχηλος και να λαμβάνεται τραχηλικό επίχρισμα (τεστ-ΠΑΠ), το οποίο μπορεί να δείξει παθολογικά κύτταρα ή/ και λοίμωξη από HPV.

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί αν θα αναπτυχθούν ή θα υποχωρήσουν. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι θεραπείας για τα γεννητικά κονδυλώματα.

Αν πιστεύετε ή σας έχει πει γιατρός ότι έχετε γεννητικά κονδυλώματα ή λοίμωξη από HPV ή αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κινδύνους με τους οποίους σχετίζεται αυτή η λοίμωξη και ειδικότερα, τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή ιστοσελίδα μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Θα λάβετε αναλυτικές και βασισμένες σε ιατρικές μελέτες πληροφορίες που απαντούν ειδικά στις απορίες και τις ανησυχίες σας. Οι πληροφορίες θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία σε αυτό το ιατρικό πεδίο με πολυετή εμπειρία.

Οι HPV μολύνουν τις γυναίκες πολύ συχνά. Συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα. Προκαλούν φλεγμονές στο αιδοίο, τον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας και στον πρωκτό, οι οποίες καταστέλλονται από το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως μέσα σε μια διετία. Από το σύνολο των γυναικών που θα μολυνθούν, σε ένα μικρό ποσοστό θα εμφανιστούν οξυτενή κονδυλώματα (συχνότητα 1-3% στο γενικό πληθυσμό). Λιγότερες γυναίκες θα εμφανίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις στο κατώτερο γεννητικό σύστημα (0,5-1%) και ακόμη λιγότερες θα εμφανίσουν καρκίνο (η πιθανότητα για καρκίνο τραχήλου μήτρας είναι 1:400). Ποιες αλλοιώσεις πρέπει να θεραπεύονται; Τα οξυτενή κονδυλώματα, Οι αλλοιώσεις που λέγονται υψηλού βαθμού (είναι γνωστές διεθνώς ως CIN3, VIN3, VAIN3 κλπ) και φυσικά Οι καρκίνοι Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για τους HPV, όπως δεν υπάρχει και για κανένα ιό. Οι απλές παροδικές φλεγμονές από τους HPV δεν κρίνεται σκόπιμο να θεραπεύονται. Όμως, όλες οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για να εντοπίζονται τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Εξυπακούεται ότι εάν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις αφαιρεθούν δεν θα προκύψει διηθητικός καρκίνος. Θεραπεία με Laser διοξειδίου του άνθρακα εφαρμόζεται στα οξυτενή κονδυλώματα, και σε προκαρκινικές αλλοιώσεις τραχήλου, κόλπου και πρωκτού. LEEP ονομάζεται διεθνώς η επέμβαση για την αφαίρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων από τον τράχηλο της μήτρας (HSIL, CIN2/3). Είναι, σήμερα, η πιο δημοφιλής μέθοδος θεραπείας. Ολόκληρη η περιοχή με τις προκαρκινικές αλλοιώσεις (που ονομάζεται ζώνη μετάπλασης) αφαιρείται με τη βοήθεια αγκύλης (loop), μέσα από την οποία περνά υψίσυχνο εναλλασσόμενο ρεύμα.

Διαβαστε περισσότερα στο mortakis.hpvinfocenter.gr/index.php/more-articles/yparxei-therapeia-gia-tous-hpv-kai-ta-nosimata-pou-prokaloun © Μορτάκης Αλέξανδρος

Copyright © amed.com.gr

ΑΛΦΑΜΕΝΤ
LASER & ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ευβοίας 74, ΑΘΗΝΑ 11362,
 τηλ.2108842769, email: info@amed.gr


Το συνολικό περιεχομένο και οι υπηρεσίες του amed.com.gr παρέχονται σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχονται οι επισκέπτες του.
Απαγορεύεται η επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.

Database driven WebSite Design & Development by
EuRoCec