NewsLetters - email:   

:: Αισθητική Χειρουργική - Δερματολογία ::

Αισθητική Χειρουργική - Δερματολογία

 

Αισθητική Χειρουργική - Δερματολογία


Αφαίρεση Τατουάζ

Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν.

Τα τατουάζ, πολύ δημοφιλή από την παλαιολιθική εποχή, γίνονται συνήθως για διακοσμητικούς σκοπούς, μπορούν όμως να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή ακόμα και μιας ιατρικής επέμβασης.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που έγιναν και από τη δημοτικότητά τους, είναι επίσης δημοφιλής η ανάγκη να αφαιρεθούν για αισθητικούς, προσωπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς κυρίως λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις η αφαίρεσή τους είναι αναγκαία (π.χ. εμφάνιση αλλεργίας στη χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στο τατουάζ).

Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν.

Μέχρι τώρα οι μέθοδοι για την αφαίρεση των τατουάζ που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι εμπειρικοί τρόποι, (χρήση καυστικών ουσιών όπου χρησιμοποιούνται διάφορα οξέα, ενέσεις ερεθιστικών ουσιών), ή χειρουργικοί, όπως αφαίρεση με μηχανικό τρόπο (Dermabrasion), διαθερμία, κρυοχειρουργική, χειρουργική αφαίρεση και παλαιού τύπου Lasers, μέθοδοι εξαιρετικά επώδυνες, με φτωχά αποτελέσματα( ιδιαίτερα σε τατουάζ μεγάλης έκτασης), και με μεγάλη συχνότητα πρόκλησης ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ουλές και αλλαγές στην ποιότητα και στη χρώση του δέρματος (υπερμελαγχρώσεις ή υπομελαγχρώσεις).

Τα δεδομένα όμως σήμερα στην αφαίρεση των τατουάζ έχουν αλλάξει.

Είναι δυνατή η αφαίρεσή τους σχεδόν ανώδυνα, αποτελεσματικά και χωρίς παρενέργειες.

Δίνουμε τις λύσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα και πολυχρωματικά τατουάζ με την συνδυαστική δράση διαφορετικών τύπων LASER.

Τα εξελιγμένα παλμικά Q-Switched LASERS, βασισμένα στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, δρουν στο στόχο αφήνοντας σχεδόν ανέπαφο και άθικτο το υπόλοιπο δέρμα. Η ενισχυμένη δέσμη του LASER απορροφάται εκλεκτικά από τα χρωματοφόρα σωματίδια του τατουάζ τα οποία θρυμματίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια,, και στη συνέχεια απομακρύνονται από το σώμα μέσω της λεμφικής οδού(φαγοκυτταρώνονται από ειδικά αμυντικά κύτταρα του οργανισμού τα λεγόμενα μακροφάγα). Για την εξάλειψη των διαφορετικών χρωμάτων απαιτείται η χρήση διαφορετικών μηκών κύματος δηλαδή διαφορετικών τύπων LASER. Η απειροελάχιστη διάρκεια της φωτεινής δέσμης δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στην επιδερμίδα.

Έτσι, ουλές, αλλαγές στη χρώση του δέρματος ή ατροφία, είναι σπάνια φαινόμενα, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, όπου παρατηρούνται συχνά.. Η διαδικασία είναι ή μπορεί να γίνει πολύ καλά ανεκτή, με τη χρήση εξελιγμένων τοπικών αναισθητικών.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των τατουάζ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ( χρώμα, είδος χρωστικής, παλαιότητα, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, ανατομική περιοχή, «ποιότητα» δέρματος).

Συνήθως τα παλιά τατουάζ χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες (περίπου 6 συνεδρίες) σε σχέση με τα πρόσφατα, με μεσοδιαστήματα διάρκειας 2,5μηνών. Τα πρόσφατα τατουάζ χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες και πολλές φορές μεγαλύτερα χρονικά μεσοδιαστήματα διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών.

Ταξινόμηση των Τατουάζ

Τύποι Τατουάζ Τύπος Χρωστικής Συγκέντρωση Χρωστικής Βάθος Χρωστικής
Επαγγελματικό Οργανιμεταλλικές Πυκνή Βαθιά
Ερασιτεχνικό Ινδική Μελάνη Αραιή Ποικίλη
Αισθητικό Οξείδια Μετάλλων Αραιή Επιφανειακή
Τραυματικό Άνθρακας Μέταλλα Ποικίλη Ποικίλη
Ιατρικό Ινδική Μελάνη Αραιή Επιφανειακή

Χωρίζονται :

 1.  Σε παλιά ( άνω της 5ετίας )
 2.  Σε πρόσφατα (κάτω της 5ετίας )
 3.  Σε μονοχρωματικά
 4.  Σε πολυχρωματικά

Μέσω των LASER επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, οι κρύσταλλοι της μελάνης διασπώνται σταδιακά σε μικρότερους έτσι ώστε να γίνονται απορροφήσιμοι από τον οργανισμό.

Q – Switch Lasers

532nm -> ΟΛΑ τα χρώματα ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
1064nm -> Ανθεκτικά ΜΠΛΕ ή ΜΑΥΡΟ χρώμα
755 nm -> ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα, ΜΠΛΕ ή ΜΑΥΡΟ χρώμα

Αριθμός Συνεδρίων

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται εξαρτάται από την παλαιότητα ή όχι των τατουάζ. Συνήθως τα παλιά τατουάζ χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες από τα πρόσφατα (περίπου 7 συνεδρίες ) με μεσοδιαστήματα 2,5 μήνες.
Τα πρόσφατα τατουάζ χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες και πολλές φορές μεγαλύτερα χρονικά μεσοδιαστήματα

Αποτέλεσμα

Και στις 2 περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι άριστο, χωρίς σημάδια και χωρίς ουλές.


Πηγή: Δρ. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος/ www.tzermias.gr

ΜΙΚΡΟΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ ΜΕ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ
 Η Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντια είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που απευθύνεται σ’ όλες τις ηλικίες.

Τα διαμάντια και στον καθαρισμό της Επιδερμίδας

Η Μικροδερμοαπόξεση αποτελεί μια από τις πλέον σύγχρονες μεθόδους που διαθέτει η Κοσμητική Δερματολογία για την ανανέωση της επιδερμίδας.

Η Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντια είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που σε συνδυασμό με άλλες εφαρμογές μπορεί και απευθύνεται σ’ όλες τις ηλικίες.

Μέσα από ένα απόλυτα ελεγχόμενο, βαθύ καθαρισμό του δέρματος από τα νεκρά κύτταρα τονώνει, απαλύνει και ξαναζωντανεύει το δέρμα.

Στην ουσία αποτελεί μια προληπτική αναπλαστική θεραπεία, η οποία καταπολεμά τις φθορές που υφίσταται το δέρμα από το πέρασμα του χρόνου, προσφέροντας λάμψη και φυσική ανανέωση.

Η εξωτερική κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδα απομακρύνεται με τη βοήθεια ειδικής κεφαλής που αποτελείται, από ένα κύλινδρο από ανοξείδωτο ατσάλι στον οποίο έχουν συγκολληθεί ειδικά επεξεργασμένα διαμάντια. Κατά την Θεραπεία, τα νεκρά κύτταρα πού κάνουν το δέρμα να δείχνει θαμπό και ταλαιπωρημένο απομακρύνονται, οι διασταλμένοι πόροι συρρικνώνονται και η επιδερμίδα γίνεται λεία και λαμπερή, χωρίς τον κίνδυνο εκτόξευσης μικροκρυστάλλων όπως γίνεται στην κλασική μικροδερμοαπόξεση.

Πιο συγκεκριμένα η θεραπεία ενδείκνυται για λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ουλές από ακμή, μαύρα και άσπρα στίγματα, κηλίδες, δυσχρωμίες και πανάδες από τον ήλιο. Επίσης για την ανομοιόμορφη υφή του δέρματος.

Η θεραπεία κινητοποιεί τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπλαση τους ινοβλάστες προκειμένου να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη ενεργοποιώντας τη φυσική επουλωτική διαδικασία του οργανισμού. Ταυτόχρονα στην περιοχή προκαλείται υπεραιμία λόγω του μικροτραυματισμού, γεγονός που βοηθάει στην περαιτέρω ανάπλαση της επιδερμίδας.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την περιοχή του προσώπου και επιπλέον στο λαιμό και το μπούστο.

Η Μικροδερμοαπόξεση είναι μια ανώδυνη μέθοδος που ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος και για όλο το χρόνο.

Ο μικροτραυματισμός που προκαλούν οι κεφαλές με διαμάντι αφορά μόνο τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος και δεν χρειάζεται ούτε αναισθητική κρέμα.

Ο αριθμός των συνεδριών που προτείνονται συνήθως κυμαίνονται από 2 έως 4 με μεσοδιάστημα ενός μήνα μεταξύ τους.

Δεδομένου του ότι το δέρμα είναι ένας πολύ δυναμικός ιστός ο οποίος όμως εύκολα φθείρεται, για να μπορέσουμε να τον διατηρήσουμε σε μια πολύ καλή κατάσταση, η θεραπεία με Μικροδερμοαπόξεση με κεφαλή από διαμάντια μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 3 – 4 μήνες. Η επανάληψη της θεραπείας βοηθάει στο να κερδηθεί ο τόνος των ιστών και το δέρμα να διατηρεί την ζωντάνια, απαλότητα και λάμψη του.

Ο συνδυασμός της Diamond Microdermabration Therapy με άλλες θεραπείες προσώπου επιφέρει μονιμότερα και πιο θεαματικά αποτελέσματα και συνίσταται στην πλειονότητα των περιπτώσεων.


Πηγή: Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος/www.tzermias.gr

FRACTIONAL LASER
Τα επεμβατικά LASER αντιπροσωπεύονται κυρίως από τα LASER διοξειδίου του άνθρακος (CO2). 
Η θεραπεία με LASER CO2 εφαρμόζεται σε ασθενείς με ουλές ακμής, ρυτίδες,φωτογήρανση, χαλάρωση, δυσχρωμία, φακίδες-κηλίδες.
Προκαλούν επιφανειακή αποφολίδωση του δέρματος με αποτέλεσμα την ανανέωσή του και τη δημιουργία νέας υγιούς στοιβάδας.
Τα νέας τεχνολογίας LASER CO2 μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τύπους δέρματος και στις περιοχές του προσώπου, του λαιμού, του στήθους, των χεριών και των μπράτσων προσφέροντας ένα ομοιόμορφο, μη επεμβατικό resurfacing τύπου fractional, χωρίς αναισθησία και με ελάχιστη παραμονή στο σπίτι.

Οι ασθενείς θα βιώσουν σύσφιξη του δέρματος με αποτέλεσμα τη μείωση των ρυτίδων και τη βελτίωση της χαλαρότητας του δέρματος που προκύπτει από τη συστολή των ινών του κολλαγόνου.

Η θεραπεία διαρκεί λίγα λεπτά ενώ οι συνεδρίες κυμαίνονται από 3-6 ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος.

Πηγή: Δεληγιάννης Πάνος, Δερματολόγος/www.athensdermaclinic.gr

ΚΗΛΙΔΕΣ ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗΣ
Είναι συνήθως καλοήθεις βλάβες του δέρματος που εμφανίζονται στο πρόσωπο, στα χέρια, στην πλάτη και στους μηρούς.

Μελαγχρωματικές κηλίδες

Σχεδόν ο καθένας από εμάς έχει κάποιες εμφανείς κηλίδες στο δέρμα του.

melaqchromatikes_kilides1

«Μελαγχρωματικές κηλίδες», «ηπατικές κηλίδες», «γεροντικές εφηλίδες», «φακίδες» είναι κάποια από τα ονόματα με τα οποία αναφερόμαστε σ’ αυτές. Παρ’ ότι οι περισσότερες μπορεί να αγνοηθούν, κάποιες απ’ αυτές δημιουργούν έντονο αισθητικό πρόβλημα αλλοιώνοντας την φυσική ομορφιά του δέρματος.

melaqchromatikes_kilides2

Όλοι έχουμε κάποια ποσότητα μελανίνης που είναι η ουσία που δίνει το χρώμα στο δέρμα μας. Οι μελαγχρωματικές κηλίδες είναι σκούρες σε χρώμα ακριβώς γιατί εκεί υπάρχει ανώμαλη συγκέντρωση μελανίνης. Οι μεγάλες αυτές συγκεντρώσεις μελανίνης οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Κάποιες απ’ αυτές υπάρχουν από την γέννηση, αλλά οι περισσότερες εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας σαν αποτέλεσμα της έκθεσης του δέρματος στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

melaqchromatikes_kilides5

Διαφέρουν στο μέγεθος και εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, στα χέρια, στους ώμους και τους βραχίονες, περιοχές δηλαδή που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. Παρ’ ότι εμφανίζονται κυρίως σε ενήλικες άνω των 40 ετών, μπορούν να υπάρχουν και σε νεώτερα άτομα.

Οι μελαγχρωματικές κηλίδες μπορούν να αφαιρεθούν επιτυχώς με την τεχνολογία των LASER και IPL. Το laser αφαιρεί τις κηλίδες με την ενέργεια του φωτός. Το φως που παράγεται από το laser έχει συγκεκριμένο μήκος κύματος και απορροφάται από την μελανίνη. Οι μελαγχρωματικές κηλίδες είτε ξεθωριάζουν είτε εξαφανίζονται μόλις το φως του laser περάσει απ’ το δέρμα και απορροφηθεί από την ανώμαλη συγκέντρωση μελανίνης. Η άμεση απορρόφηση της ενέργειας του φωτός αποδομεί την μελανίνη σε σημείο που η υπό θεραπεία περιοχή εμφανίζεται ενιαία σε χρώμα και υφή. Το Q-Switched Ruby laser είναι το πλέον εξελιγμένο και αποτελεσματικό Laser για την αφαίρεση των μελαγχρωματικών κηλίδων σήμερα. Παράγει το καταλληλότερο μήκος κύματος που απορροφάται από την ανώμαλη συγκέντρωση μελανίνης. Εκπέμπει επίσης το φως σε εξαιρετικά βραχείς και υψηλής ενέργειας παλμούς. Ο συνδυασμός του συγκεκριμένου μήκους κύματος και των εξαιρετικά βραχέων παλμών προκαλεί ελάχιστη βλάβη στο φυσιολογικό δέρμα επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την μέγιστη απομάκρυνση της ανώμαλης μελανίνης.

melaqchromatikes_kilides3melaqchromatikes_kilides4

Τί είδους μελαγχρωματικές κηλίδες αφαιρούνται με το Laser?

Το Q-Switched Ruby laser χρησιμοποιείται για την αφαίρεση όλων των μελαγχρωματικών βλαβών εκτός απ’ αυτές που είναι κακοήθεις ή υπάρχει η υποψία για κακοήθεια. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τις κηλίδες και θα συζητήσει μαζί σας τις πιθανότητες επιτυχούς αφαίρεσης των βλαβών.

Γιατί το Laser δεν αφαιρεί και την φυσιολογική μελάγχρωση του δέρματος?

Το laser φως του Q-Switched Ruby laser έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να απορροφάται εκλεκτικά από σκούρες συγκεντρώσεις μελανίνης. Εάν μετά την αφαίρεση της μελαγχρωματικής βλάβης η ενέργεια του laser εξακολουθεί να περνάει από το φυσιολογικό δέρμα θα προκληθεί κάποια λεύκανση. Το σύστημα αναγέννησης του σώματος όμως θα επαναφέρει την φυσιολογική ποσότητα μελανίνης μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος αποκαθιστώντας το δέρμα στο φυσιολογικό του χρώμα.

Είναι η διαδικασία επώδυνη?

Το laser εκπέμπει φως σε μορφή πολύ βραχέων παλμών. Η αίσθηση είναι σαν να σε χτυπάει ένα λαστιχάκι, σαν τσίμπημα. Με το τέλος της θεραπείας η αίσθηση είναι αυτή ενός πολύ ελαφρού ηλιακού εγκαύματος. Μέσα στην ίδια μέρα ή το πολύ την επόμενη κάθε ενόχληση εξαφανίζεται. Η περιοχή μπορεί να είναι ελαφρά κοκκινισμένη για 2-4 εβδομάδες. Μετά η κοκκινίλα φεύγει και η επιδερμίδα επανέρχεται στο φυσιολογικό της χρώμα και υφή.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για την απομάκρυνση των κηλίδων?

Τουλάχιστον το 80% των μελαγχρωματικών βλαβών απαιτούν μία συνεδρία. Εάν μία βλάβη έχει μεγάλη επιφάνεια μπορεί να απαιτηθεί και δεύτερη συνεδρία ή και τρίτη για να αποφύγει κανείς περιττή ενόχληση

Μπορεί να ξαναεμφανιστούν?

Οι συνήθεις μελαγχρωματικές κηλίδες δεν ξαναεμφανίζονται. Κάποιες συγγενείς βλάβες μπορεί να εμφανιστούν ξανά μετά από αρκετούς μήνες ή χρόνο. Η αφαίρεση με Laser μπορεί άνετα να επαναληφθεί με ίδια καλά αποτελέσματα.

Ποια είναι η μετεπεμβατική αγωγή?

Αμέσως μετά την θεραπεία εφαρμόζεται μια αντιμικροβιακή κρέμα. Μπάνιο μπορεί να κάνει κάποιος από την επόμενη μέρα αποφεύγοντας να τρίψει την περιοχή που έγινε η αφαίρεση των κηλίδων. Επειδή η πλειοψηφία των κηλίδων οφείλεται στην έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, μια αντηλιακή κρέμα είναι απολύτως απαραίτητη πάντα. Η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω βλάβη του δέρματος και την εμφάνιση νέων κηλίδων. Συνιστούμε την χρήση αντηλιακής κρέμας ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας.

Το ιατρικό δυναμικό της i.Medica με μακροχρόνια εξειδίκευση και κατάρτιση στην χρήση των ιατρικών Laser και άρτιο εξοπλισμό, σας ενημερώνει υπεύθυνα και εγγυάται το αισθητικό αποτέλεσμα, που περιμένετε.

Πηγή: Τσιλιώνης Κων., Πλαστικός Χειρουργός/www.imedica.grAKMH
Η φυσική θεραπεία της Ακμής, χωρίς φάρμακα, είναι κατάλληλη και για το καλοκαίρι.

Η παθογένεια της Ακμής

Η ακμή είναι η νόσος της εφηβικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη συχνότητα και στους ενήλικες.

Εμφανίζεται συχνότερα στις ενήλικες γυναίκες από ότι στους ενήλικες άνδρες, και παρόλο που δεν σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές, μπορεί να έχει σημαντικές ψυχοκοινωνικές συνέπειες στους πάσχοντες.

Το εξάνθημα είναι πολύμορφο αποτελούμενο από φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες οζίδια, κύστεις, ουλές και μπορεί να συνοδεύεται από σμηγματόρροια.

Η ακμή αναπτύσσεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε υπερπαραγογής ανδρογόνων από π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτό συνδυάζεται με την υπερπαραγωγή κερατινοκυττάρων στα τοιχώματα των αδένων, τα οποία καθώς αποπίπτουν φράζουν τους πόρους των αδένων προς την επιφάνεια της επιδερμίδας (μαύρα στίγματα – ανοιχτοί φαγέσωρες ή άσπρα στοιχεία – κλειστοί φαγέσωρες).

Οι υπερλειτουργούντες αδένες διογκώνονται και οδηγούνται σε φλεγμονή (κόκκινα σπυράκια – βλατίδες), τα τοιχώματά τους διασπώνται, και βακτηρίδια (κυρίως το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής) που βρίσκονται στο δέρμα, αποικίζουν, εισχωρούν, επιμολύνουν και δημιουργούν πυώδεις βλάβες (φλύκταινες). Φλεγμονώδεις παράγοντες επιστρατεύονται και μια χρονίζουσα φλεγμονώδης διαδικασία επακολουθεί και εγκαθιδρύεται. Κύστεις δημιουργούνται όταν η διαδρομή είναι βαρύτερη.

Στις ενήλικες γυναίκες, η χρήση ακατάλληλων, φαγεσωρογόνων, καλλυντικών και αντιηλιακών στο δέρμα με προδιάθεση ακμής, η παραμέληση του σχολαστικού ντεμακιγιάζ πριν τον ύπνο, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία, αλλά ακόμη και το στρες που αυξάνει τα ανδρογόνα, προκαλούν ακμή λόγω απόφραξης των πόρων και υπερλειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων!!

Η φυσική δερματολογική θεραπεία της ακμής χωρίς φάρμακα

Παραμένει πρόκληση για την δερματολογία η ανεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για την ακμή, καθώς αναπτύσεται η αντίσταση στα αντιβιοτικά, αλλά και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των ρετινοειδών, που μπορεί να είναι φωτοευαισθησία, ξηρότητα χειλέων, δέρματος, οφθαμών,ρινός, υπερλιπιδαιμία, κοκ, μέχρι και τερατογένεση.
Υπάρχουν κατηγορίες κοινωνικών ομάδων στις οποίες δεν μπορούν να χορηγηθούν ρετινοειδή είτε λόγω ηλικίας αναπαραγωγικής φάσης, είτε λόγω αντένδειξης της απαραίτητης ταυτόχρονης λήψης αντισυλληπτικών όπως π.χ. σε καπνίστριες ή σε ύπαρξη διαταραχών πηκτικότητας.
Το ορατό φως (400-760nm), σε αντίθεση με την ηλιακές υπεριώδεις UVC-UVB-UVA ακτινοβολίες (190-400nm), που προκαλούν φωτογήρανση και δερματικό καρκίνο, είναι ωφέλιμο, ζωογόνο και θεραπευτικό. Δεν παράγει θερμότητα, σε αντίθεση με την ηλιακή υπέρυθρη ακτινοβολία (760-3000nm), που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος.

Το ορατό φως είναι το τμήμα της ηλιακής ενέργειας, στο οποίο οφείλεται η ζωή πάνω στον πλανήτη και η ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού.

Με τη φυσική μέθοδο της Φωτοδυναμικής θεραπείας, η οποία είναι FDA approved, καθαρό, ορατό και ασφαλές φως που δεν περιέχει τις επιβλαβείς UVA & UVB ακτινοβολίες, ούτε παράγει θερμότητα, στοχεύει στο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής και στην φλεγμονή. Η καταστροφή των βακτηριδίων οφείλεται στο ότι παράγουν, ενδογενώς, φωτοευαίσθητες ουσίες, πορφυρίνες, όπως η κορποπροφυρίνη ΙΙΙ και η πρωτοπορφυρίνη, οι οποίες αντιδρώντας με το φως, παράγουν μονήρες οξυγόνο, μέσα στα κύτταρα των βακτηριδίων, το οποίο δρα ως ισχυρό αντιβακτηριδιοκτόνο, με αποτέλεσμα την εξολόθρευση, του προπιονοβακτηριδίου της ακμής, η παρουσία του οποίου αναπαράγει την φλεγμονή.

Το μήκος κύματος φωτός στα 415nm, μπλε φως, αντιστοιχεί ακριβώς στη μέγιστη απορροφησιμότητα από τις πορφυρίνες.

Τα αποδυναμωμένα προπιονοβακτηρίδια γίνονται πιο ευάλωτα στις επιθέσεις των λευκοκυττάρων του οργανισμού, των αμυντικών κυττάρων, τα οποία ταυτοχρόνως φωτοενεργοποιούνται από το μπλε φως.

Επιπλέον, ανοσορυθμιστικοί μηχανισμοί διεγείρονται, λόγω της ευεργετικής επίδρασης του κόκκινου φωτός, με μήκος κύματος 633nm, το οποίο ελαχιστοποιεί την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτταροκινών, δηλαδή πρωτεϊνών, δηλαδή πρωτεϊνών που κινούν και επιταχύνουν την φλεγμονή. Η αντιφλεγμονώδης δράση του κόκκινου φωτός, μειώνει το ερύθημα της ακμής, αλλά και τη βαρύτητα της φλεγμονώδους διαδρομής, ελαττώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης ουλών.

Η μείωση της φλεγμονής ολοκληρώνεται εως και 16 βδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας.
Βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου:

 • δεν παρεμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα
 • δεν παρατηρείται πόνος
 • δεν υπάρχουν παρενέργειες
 • δεν είναι επεμβατική μέθοδος
 • γίνεται όλες τις εποχές του έτους

Στην περίπτωση της κυστικής ακμής, η φωτοδυναμική θεραπεία πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με έναν φωτοευαισθητοποιητή , ώστε να επαυξηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ο φωτοευαισθητοποιητής αυτός μπορεί να είναι κυμαινόμενης πυκνότητας 5% έως 20%, ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής.
Η τελευταία καθορίζει επίσης την διάρκεια της κάθε συνεδρίας και την επαναληπτικότητά της σε συνδυασμό με τον φωτότυπο του δέρματος.Πηγή: Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος/www.tzermias.gr

LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ
Επαναλαμβανόμενες θεραπείες LASER οδηγούν σε μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας, χωρίς να επηρεάζεται η υγεία του δέρματος. 

Αποτρίχωση με λέιζερ

Τι σημαίνει ο όρος laser;

LASER είναι τα αρχικά των λέξεων Light Amplification Stimulated Emission of Radiation, δηλαδή, ενίσχυση φωτός με διεγειρόμενη εκπομπή ακτινοβολίας.

Τι είναι το laser;

Το laser είναι μια συσκευή που παράγει μια πολύ έντονα εστιασμένη δέσμη ακτίνων φωτός του ιδίου χρώματος, συχνότητας και φάσης. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι laser για κάθε ιατρική πράξη.

Το laser που χρησιμοποιείται για τη μείωση της τριχοφυΐας παράγει φως το οποίο απορροφάται από τη μελανίνη που βρίσκεται στο θύλακο της τρίχας. Κατά συνέπεια δεν αντιμετωπίζονται οι λευκού χρώματος τρίχες. Καταστρέφοντας το θύλακο της τρίχας σταδιακά η τριχοφυΐα εξασθενεί.

H αποτρίχωση με laser είναι ασφαλής;

Η εφαρμογή laser για αποτρίχωση είναι μια αποδεδειγμένα ασφαλής μέθοδος που εφαρμόζεται για δεκαετίες. Η συσκευή του laser μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τον τύπο δέρματος του κάθε ασθενή και το χρώμα των τριχών του.

H αποτρίχωση με laser έχει παρενέργειες;

Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από την χρήση των laser. Tο laser για αποτρίχωση προκαλεί επιλεκτική φωτοθερμόλυση στο θύλακο της τρίχας καταστρέφοντάς μόνο αυτόν, χωρίς να επηρεάζονται το δέρμα ή εσωτερικά όργανα.

Οι πιθανές βραχυπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες από τις εφαρμογές laser είναι η ερυθρότητα, το οίδημα, η υπερμελάγχρωση, η υπομελάγχρωση/ουλή τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι παροδικά.

Σε ποσοστό 0,6% περίπου, έχει αναφερθεί η παράδοξη εμφάνιση τριχοφυίας στο πρόσωπο και λαιμό, σκουρόχρωμων ασθενών μετά από θεραπεία με laser για αποτρίχωση. Η αιτιολογία είναι εντελώς άγνωστη. Η ενδεικνυόμενη θεραπεία είναι η εφαρμογή laser σε αυτές τις περιοχές.

Σε ποια σημεία του δέρματος εφαρμόζεται η αποτρίχωση με laser;
 • Στη γυναίκα:
  • μέτωπο,
  • φρύδια,
  • παρειές,
  • άνω χείλος,
  • πηγούνι,
  • ζυγωματικά,
  • λαιμός,
  • στήθος,
  • κοιλιά,
  • μπικίνι,
  • μασχάλες,
  • χέρια,
  • μηρoi,
  • κνήμες,
  • γλουτοί,
  • πέλματα
 • Στον άνδρα:
  • μέτωπο,
  • μεσόφρυο,
  • παρειές,
  • ζυγωματικά,
  • πτερύγιο αυτιών,
  • λαιμός,
  • ώμοι,
  • θώρακας,
  • πλάτη,
  • στήθος,
  • κοιλιά
Είναι επώδυνη μέθοδος το laser;

Το αίσθημα της ενόχλησης ή του πόνου εξαρτάται κυρίως από το πόσο ευαίσθητη είναι η περιοχή που αποτριχώνεται (π.χ άνω χείλος), τον αριθμό των τριχών της περιοχής, το χρώμα και το πάχος των τριχών καθώς και από την ισχύ (την ενέργεια) που εμείς θα επιλέξουμε.

Η ενόχληση συχνά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί είτε με την εφαρμογή τοπικά αναισθητικής κρέμας είτε με την εφαρμογή παγοκύστεων. Κατά την εφαρμογή laser ο ασθενής νιώθει ένα αίσθημα τσιμπήματος ή ελαφριάς θερμότητας.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία με laser;

Εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας που υποβάλλεται σε θεραπεία αλλά και την ίδια την συσκευή laser. Για παράδειγμα, οι μεγάλες περιοχές (πόδια, χέρια) διαρκούν 45 min έως 1 ώρα ενώ οι μικρές περιοχές (πρόσωπο, μασχάλες, μπικίνι) από 5 min έως 30 min.

Τι πρέπει να προσέχω πριν το laser;

Είναι απαραίτητο αν αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο για μέσο διάστημα 15 ημερών πριν και την θεραπεία με laser. Εάν έχει προηγηθεί ηλιοθεραπεία ή solarium θα πρέπει να ενημερώνεται ο ιστρός. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η αποτρίχωση με κερί στις περιοχές που γίνεται αποτρίχωση με laser.

Τι πρέπει να κάνουμε μετά την αποτρίχωση;

Προτείνεται η χρήση ενυδατικής κρέμας μετά την θεραπεία, η εφαρμογή τοπικών κορτικοστεροειδών σε περίπτωση ερυθήματος και απαραιτήτως, η χρήση αντιηλιακού στα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία του δέρματος που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Πόσες συνεδρίες είναι απαραίτητες για το τελικό αποτέλεσμα;

Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και της τρίχας.

Σε γενικές γραμμές, για τα πόδια, το μπικίνι και τις μασχάλες συνήθως χρειάζονται 5- 8 συνεδρίες. Στον κορμό και το στήθος μπορεί να χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες.

Σε όλες όμως τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η εφαρμογή αναμνηστικών συνεδριών, 1-3 ανά έτος για συντήρηση του καλού αποτελέσματος.

Για τον λαιμό και το πρόσωπο, δεδομένου ότι η τριχοφυΐα είναι επίμονη, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο τελικός αριθμός των συνεδριών που θα απαιτηθεί καθώς και η συχνότητα των αναμνηστικών συνεδριών. Σε περιπτώσεις ορμονικών διαταραχών (π.χ. πολυκυστικών ωοθηκών) απαιτείται συνήθως μεγαλύτερος αριθμός συνεδριών ανά 4-6 εβδομάδες.

Ας σημειωθεί ότι ως άριστο αποτέλεσμα θεωρείται η μόνιμη μείωση της τριχοφυϊας σε ποσοστό περί το 65-70%.

Πόσος χρόνος μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών;

Εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και της τρίχας. Για το λαιμό και το πρόσωπο, όπου η τριχοφυΐα είναι πιο επίμονη, τα μεσοδιαστήματα είναι μικρότερα, από ένα έως ενάμισι μήνα. Στα υπόλοιπα σημεία, όπου η τριχοφυΐα δεν είναι και τόσο επίμονη, τα μεσοδιαστήματα είναι κατά μέσο είναι από ενάμιση έως 2 μήνες και γίνονται ακόμη μεγαλύτερα όσο μειώνεται ο αριθμός των τριχών.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγεται το laser για αποτρίχωση;
 • Σε σημεία του δέρματος με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου ή με παρουσία πολλαπλών δυσπλαστικών σπίλων.
 • Κατά την ύπαρξη ενεργών λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένου του AIDS.
 • Στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.
 • Στις πορφυρίες.
 • Σε ορμονικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένων των πολυκυστικών ωοθηκών εκτός αν βρίσκονται υπό παρακολούθηση.
 • Κατά τη χρήση φωτοευαισθητοποιών φαρμάκων όπως συστηματική χορήγηση ισοτρετινοίνης ή τετρακυκλινών.
 • Κατά τη χρήση αντιπηκτικών.
 • Σε σημεία του δέρματος με τατουάζ, μόνιμο make-up (τατουάζ), υπερχρωματισμένες περιοχές: Είναι καλύτερο να γίνεται η θεραπεία γύρω από αυτά.
 • Σε περιοχές που έχουν υποβληθεί σε solarium ή self-tannings.
 • Σε περιοχές που έχουν υποβληθεί σε χημικά peelings.
 • Εάν έχει προηγηθεί ηλεκτρόλυση ή αποτρίχωση με κερί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
 • Κατά την κύηση, γαλουχία.
Ποιο το κόστος του laser;

Το κόστος τoυ laser εξατομικεύεται ανάλογα τoν αριθμό των συνεδριών και την έκταση της περιοχής που θα υποβληθεί σε θεραπεία.

Βιβλιογραφία
 1. Casey AS, Goldberg D. Guidelines for laser hair removal. J Cosmet Laser Ther. 2008;10:24-33.
 2. Tierney EP, Goldberg D. Laser hair removal pearls. J Cosmet Laser Ther. 2008;10:17-23.
 3. Sadighha A, Mohaghegh Zahed G. Meta-analysis of hair removal laser trials. Lasers Med Sci. 2009;24:21-5.
 4. Gold MH. Lasers and light sources for the removal of unwanted hair. Clin Dermatol. 2007;25:443-53.
 5. Goldberg D. Laser- and light-based hair removal: an update. Expert Rev Med Devices. 2007;4:253-60.
 6. Goldberg D. Legal considerations in cosmetic laser surgery. J Cosmet Dermatol. 2006;5:103-6.
 7. Goldberg D. Laser complications: hair removal. J Cosmet Laser Ther. 2006;8:197-202.
 8. Lim SP, Lanigan SW. A review of the adverse effects of laser hair removal. Lasers Med Sci. 2006;21:121-5.
 9. Alajlan A, Shapiro J, Rivers JK, et al. Paradoxical hypertrichosis after laser epilation. J Am Acad Dermatol. 2005;53:85-8.
 10. Desai S, Mahmoud BH, Bhatia AC, Hamzavi IH. Paradoxical hypertrichosis after laser therapy: a review. Dermatol Surg. 2010;36:291-8.


Πηγή: Ράλλης Ευστάθιος, Δερματολόγος/www.erallis.gr

Copyright © amed.com.gr

ΑΛΦΑΜΕΝΤ
LASER & ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ευβοίας 74, ΑΘΗΝΑ 11362,
 τηλ.2108842769, email: info@amed.gr


Το συνολικό περιεχομένο και οι υπηρεσίες του amed.com.gr παρέχονται σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχονται οι επισκέπτες του.
Απαγορεύεται η επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.

Database driven WebSite Design & Development by
EuRoCec